Polyester Tepsi Nedir? Nasıl Yapılır? - Polyester Döküm Polyester Tepsi Nedir? Nasıl Yapılır?-Polyester Döküm
Başlık

Polyester Tepsi Nedir? Nasıl Yapılır?

Polyester Tepsi Nedir?


Bu yazımın konusunu polyester tepsi olarak seçtim. Gelen mesajlar anladığım takipçilerim polyester objelerin, grup grup nasıl yapıldığını anlamak istiyorlar. Bu yazı ve sonraki yazılarda polyester obje çeşitleri nin yapılışını, hangi aşamalardan geçtiğini dilim döndükçe anlatmaya çalışacağım...


Gelelim polyester tepsinin ne olduğuna.

Polyester Tepsi Nasıl Yapılır?
Polyester Tepsi 


Polyester döküm den yapılan ve gerek günlük hayatta kullandığımız gerekse de özel günlerde kullandığımız bir objedir. Piyasada mevcut olanlardan duymuşsunuzdur. Bardak altlı polyester çay tepsisi, polyester nişan tepsisi veya dekoratif içi camlı polyester tepsi. Tüm bunlar gündelik hayatımızda sık kullandığımız materyaller olmuştur.

Polyester tepsinin yapılışını anlatmak için öncelikle polyester döküm reçinesini ve silikon kalıbın ne olduğunu bilmeniz gerek. O konuda da diğer yazılarımı okuyabilirsiniz.

Polyester tepsi, için öncelikle silikon kalıbımızın hazır olması gerek. İsterseniz kendiniz çıkarmış olun veya satın almış olun. Dikkat etmeniz gereken tepsi kalıbının sağlam olması. Yani detaylarının da incelikle kalıba çıkmış olması.

Polyester tepsi kalıbımızı tamamen düz bir zemine koyuyoruz. Kalıbın altına herhangi bir kir, polyester döküntüsü olmamasına dikkat edin. Gerekirse destek kullanın.

Hazırladığımız polyester reçineyi sıvılığını kontrol ederek kalıbınıza dökün. Yavaş ve sakince dökmeye dikkat edin. Çünkü polyester tepsi kalıbı derin detaylara sahiptir. Tepsinin kulpu, tepside olan figürlerin olduğu kısma reçinenin düzgün ve tam girmesi gerekmektedir.

Evet kalıba döktükten sonra kalıba mutlaka titreşim uygulayın. Titreşim kalıbın içinde var olan hava kabarcıklarını dışarı çıkaracak ve objenin tam ve düzgün çıkmasını sağlayacaktır.

Polyester tepsi daha detaylı olduğundan diğer objeler gibi yarım saatte çıkarmayın. 1-1,5 saat kalıpta kalabilir. Çıkarırken alttan bastırarak çıkarın ki detayları zarar görmesin. Kalıptan çıkardığınız tepsiyi düz bir zemine bırakın ve bir süre de dışarıda tamamen sertleşmesini bekleyin.

Polyester tepsimiz tamamen kurudu ve sertleşti ise artık arka yüzeyine zımpara metodunu uygulayabiliriz. Zımpara ile ilgili bilgiyi diğer yazılarımda anlatmıştım. Takıldığınız noktayı okuyabilirsiniz. Zımpara yapıktan sonra varsa tazyikli hava ile yoksa da fırça ile tozlarını mutlaka alın. Boyama aşamasında tozlar sizi rahatsız edecektir.




Artık polyester tepsiniz kullanıma hazır.

İnce bir detay;

İçi Boş Polyester Tepsi Nasıl Yapılır?


Bu konuda sizlere püf nokta vereyim. Eğer taş tozu dökümü yapıyorsanız sizde deneyebilirsiniz. İçi boş veya içi camlı polyester tepsi nasıl yapılır diye merak etmişsinizdir. İşte size kolay ve pratik boş tepsi çıkarma yolu.

Kalıba reçineyi dökmeden önce, tepsi kalıbımızın ortasına alttan yükseltici bir destek atalım. Bu düz karton olabilir veya ince mukavva olabilir. Polyester tepsi kalıbının ortasını böylece yükseltip boş bırakmış oluruz. Ve normal yukarıda anlattığım şekilde polyester reçine karışımını dökebiliriz. İşte boş tepsi de hazır. İster aynalı ister dekoratif figür olarak kullanabilirsiniz...
polyester tepsi boyama tekniği

Boyalı Polyester Tepsi


Takıldığınız, sormak istediğiniz tüm konularda yorum yazabilirsiniz.

Hobili günleriniz olsun….





Resimler google görsellerden alıntıdır.
Polyester Tepsi Nedir? Nasıl Yapılır? Polyester Tepsi Nedir? Nasıl Yapılır? Reviewed by Admin on 2/23/2019 Rating: 5

4 yorum:

  1. Guzel aciklama olmus. Ayrica google aramalarda bulamadigim bilgileri paylasmissiniz. Buyuk bir tesekkuru hak ediyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel temennileriniz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  2. aciklamalariniz icin tesekkur ederim. Peki acaba ayakli polyester tepsi dökümü nasil oluyor bilgi verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  3. Aldığım polyester beyaz değil trabsparan bir pembe gibi. Polyester tozu hakkında biraz bilgi verseniz keşke, teşekkürler

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Silikon ile Ayakkabı Yapıştırmanın Alternatifleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler (3)

  Silikon ile Ayakkabı Yapıştırmanın Alternatifleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Silikon yapıştırıcılar, birçok durumda mükemmel bir çözüm ...

Blogger tarafından desteklenmektedir.