POLYESTER İÇİN İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI - Polyester Döküm POLYESTER İÇİN İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI-Polyester Döküm
Başlık

POLYESTER İÇİN İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI




Değerli takipçilerim. Yeni bir yazı ile karşınızdayım... Polyester döküm için sizlere yurt dışı kaynaklı bir siteden çevrilen bir yazıyı paylaşıyorum. Umarım sizlere ek faydası olacaktır. 


Şeffaf plastik, yani Polyester Reçine, uzun yıllardır ortaya çıkan en yeni ve en heyecan verici zanaat malzemesidir. Ev için faydalı eşyalardan mücevher ve süs eşyalarına veya kristal berraklığında reçine içine yerleştirilmiş hatıralara kadar çok çeşitli nesnelerin üretilmesi için çok uyarlanabilir bir maddedir.

İhtiyaç duyulan hammadde ve ekipman pahalı değildir. Polyester reçinenin kullanımı, zanaatın birkaç temel kuralına hakim olduktan ve özel bir çalışma odası veya karmaşık makinelere ihtiyaç duyulmadığında kolaydır.  

Polyesterler sertleştiklerinde biraz küçüldüklerinden ve bu, öğenizi kalıptan çıkarmayı kolaylaştırdığından, daha büyük parçalar genellikle polyester bazlı reçineler (ve paspas) ile yapılır. Yüzme havuzları, araba ve motosiklet panelleri, at şamandıraları, karavan ve karavan dış cephe kaplamaları, tüm farklı şekil ve boyutlardaki tanklar, kalıbın tekrarlayan kullanımlarına örnek olarak verilebilir. Liste sonsuzdur - bir kalıbınız varsa, ürününüzü polyester reçine ve paspastan yapabilirsiniz.

Bu broşür, bu malzeme ile yapılabilecek bazı şeyleri açıklamaktadır.

 

ŞEFFAF PLASTİK NEDİR?

Özel bir sertleştirici veya katalizör ile karıştırıldığında ve birkaç saat sertleşmeye bırakıldığında aşırı derecede sertleşen, treacli bir madde olan sıvı polyester reçinesidir.

 Birçok farklı reçine türü vardır. Yeni başlayanlar için en kolay olanı, nesnelerin cama yerleştirilmiş gibi görünecek şekilde yerleştirilebildiği kristal berraklığında reçinedir. Reçineler ayrıca diğer maddelerle karıştırılabilir, bunlara pigmentler eklenebilir, kalınlaştırılabilir veya ihtiyaca göre kumaş, cam elyafı vb. ile kullanılabilir. Ama nasıl kullanılırsa kullanılsın ve neyle kullanılırsa kullanılsın, reçineye katalizör eklendikten ve sertleştikten sonra sonsuza kadar sertleşir.

Sertleştirilmiş reçine kesilebilir ve zımparalanarak şekillendirilebilir.

Şeffaf plastikten dekoratif şeyler de yapılabilir. Sörf tahtaları kaplanmış, kaykay güverteleri de var, temelde bir kalıbınız varsa, polyester reçine ile yapılmış her şeyin birden fazla kopyasını yapabilirsiniz.

 

ŞEFFAF PLASTİKTE ÇALIŞMAK İÇİN GEREKENLER

reçineler

Bunlar genellikle teneke kutularda veya kalın, ışık geçirmez plastik kaplarda ağırlık bazında birkaç yıla kadar "ömrü" olan satılmaktadır. Kaplar serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Yanıcı bir ürün olduğu için çıplak alev yakınında kullanılmamalıdır.

Hobi dükkanlarında satılan çoğu zanaat seti, çok net bir gömme reçinesi içerir. Laminasyon ve kalıplama işleri için daha kalın reçineler ve dikey bir yüzey üzerinde damlamadan yerinde kalacak bir tiksotropik macun reçinesi elde etmek de mümkündür. Kontrolsüz bir şekilde akmasını durdurmak için sıradan reçineye eklenebilir, ancak şeffaf reçineyi opak hale getirecektir. Başlıca kullanımı 'jelkotlar', yani cam elyafı ile çalışırken bir kalıba uygulanan ilk kattır. Laminasyon ve kalıplama reçineleri genellikle kristal berraklığında sertleşmezler, ancak çok hassas renkleri etkileyebilecek pembemsi bir renge sahip olma eğilimindedirler. Bu nedenle hassas renkler isteniyorsa, bunları şeffaf gömme reçinesi ile kullanmak en iyisidir.

Polyester reçinesi çok yapışkandır ve güçlü fakat hoş olmayan bir kokusu vardır. Aşağıda listelenen basit güvenlik önlemlerine uyulduğu sürece kullanımı oldukça güvenlidir.

 

katalizör

Reçine sertleşmeden önce katalizör eklenmelidir. Katalizör reçineye eklendikten sonra, sertleşme (bazen 'kürleme' olarak adlandırılır) başlar ve jelleşmeye başlaması yaklaşık yarım saat sürer. Sertleşme aşamaları: sıvı, jöle, yumuşak lastik kıvamında, çok sert.

Bu nedenle, katalizör eklendikten sonra iş hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Tüm araçları ve malzemeleri hazırlayarak her şeyi önceden hazırlamak önemlidir. Aynı anda çok fazla katalize reçine karıştırılmaması da tavsiye edilir, aksi takdirde israf olabilir.

Reçineye eklenecek katalizör miktarı, odanın sıcaklığına, renk veya diğer dolgu maddelerinin kullanılmasına ve kürlenmenin ne kadar hızlı olacağına bağlı olarak %1 ile %2 arasında değişmektedir. Reçine ve katalizör üreticileri her zaman 100 ml reçine başına kaç damla katalizör kullanılacağını tavsiye eder ve çoğu üretici ayrıca damla kapaklı bir katalizör şişesi sağlar.

 

Norski Polyester reçinesi tam olarak belirtildiği gibidir ve hacimce %1-2 katalizör gerektirir. Bu, 100 ml reçine başına 30-40 damlaya eşittir.

Bu 30-40 ml değil 30-40 damla.

Sertleşme iki faktöre bağlıdır:

  1. Odanın sıcaklığı. Normal oda sıcaklığı 20°C olarak alınmıştır. Oda ne kadar soğuk olursa reçinenin sertleşmesi o kadar uzun sürer.
  2. Döküm kalınlığı. Daha büyük kalınlıklar için sertleştirici azaltılmalıdır ve bu nedenle daha ince dökümler için sertleştiricinin arttırılması gerekir.

5 ml'lik bir ilaç kaşığı veya ml cinsinden kalibre edilmiş bir ölçü kabı veya beher kullanarak, 5 ml sertleştiricinin .45 kg reçinenin yaklaşık %1'ine eşit olduğunu bilmek yararlıdır; 10 ml sertleştirici, .45 kg reçinenin yaklaşık %2'sine eşittir.

Reçine ısıyla kürleşir, bu nedenle odanın sıcaklığı yüksekse, oda soğukken olduğundan biraz daha az sertleştiriciye ihtiyaç duyulacaktır. Toplu halde katalize edilmiş reçine, geniş bir yüzeye ince bir şekilde yayılmış katalize edilmiş reçineden daha hızlı sertleşir.

Reçineye çok fazla katalizör eklenmesi, kürlendiğinde çatlamasına neden olur. Çok az katalizör ve reçine yapışkan kalacaktır.

 

Kalıplar

Polyester reçinesi, sertleşmesine neden olan katalizör eklenene kadar sıvı olduğundan, sertleşene kadar tutulması gerekir. Bu, bir tür kalıba her zaman ihtiyaç duyulacağı anlamına gelir.

Kalıplar zanaat mağazalarından satın alınabilir, ev eşyaları kullanılabilir veya doğaçlama yapabilirsiniz. Kaşıklar, kül tablaları, tabaklar, mumlu süt kutuları, yumurta kapları, folyo tepsiler, asetat kutu kapakları, deterjan kapları, hepsi kalıp görevi görebilir. Çömlek, Pyrex, poliüretan, cam, metal, epoksi reçine veya silikon kauçuk uygun kalıp malzemeleridir.

Düz bir yüzeye reçine dökerken, mumlu bir tahtanın kenarına maskeleme bandı yapıştırarak veya bir asetat parçasının kenarına düşük bir modelleme kilini oluşturarak mükemmel bir kap yapılabilir.

Bir mutfak gereci veya doğaçlama bir kalıp kullanırken şunları unutmayın:

  1. Şekil, ürün katılaştığında kolayca dışarı çıkacak şekilde olmalıdır - alttan kesikler veya garip tümsekler veya eğriler olmamalıdır.
  2. Kalıp, mümkünse, çıkarma işlemine yardımcı olmak ve bitmiş ürüne yüksek bir parlaklık kazandırmak için pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip olmalıdır.
  3. Reçine çözeceğinden Polistirenden yapılmış bir kalıp kullanmayın. Üzerine biraz reçine koyarak ve ne olacağını görmek için bekleyerek şüpheli bir kalıbı önceden test edin.
  4. Kalıplar, sıvının ağırlığını taşıyabilecek kadar sağlam olmalıdır.
  5. Kalıplar, kürleme sırasında önemli miktarda ısıya dayanabilmelidir. Bazı plastik kaplar ısı altında bükülür.

Kişiselleştirilmiş kalıplar, alçı veya 'yeniden eritilebilir kauçuk' kullanılarak yapılabilir. Bu, sıvı olana kadar ısıtılır, ardından kalıplanacak nesnenin üzerine dökülür. Sertleştiğinde, kauçuk nesneden soyulabilir ve reçinenin dökülebileceği mükemmel bir izlenim bırakabilir.

 

Yayın Ajanları

Reçineler çoğu yüzeye son derece iyi yapışır, bu nedenle kürlendiğinde büzülmelerine rağmen, reçineyi dökmeden önce yeniden eritilebilir kauçuk hariç tüm kalıpların yüzeylerini bir ayırıcı madde ile işlemek önemlidir.

Balmumu, tüm kalıp ayırıcıların en iyilerinden biridir. Kalıbın yüzeyini, yüksek parlaklık elde edene kadar silikon olmayan balmumu ile iki kez parlatın, ardından bir süngerle ince bir film PVA suda çözünür ayırıcı madde ekleyin. Herhangi bir balmumu çıkıntısı bırakmayın, aksi takdirde reçine izlenimlerini yeniden üretecektir. Kalıp üzerine kalıp ayırıcı uygulandıktan sonra, dokunmayın, aksi takdirde koruyucu film kırılacaktır.

Garip şekilli bir kalıbınız varsa, reçineyi dökmeden önce, kolay bir bırakma sağlamak için sıcak mum-mumunu iç kısımda eşit şekilde gezdirin. Selofan, asetat ve mumlu kağıtların tümü iyi ayırma malzemeleridir.

 

Cam Elyaf Doğranmış Tel Mat

Cam elyafı ile güçlendirildiğinde reçine güçlü, esnek ve hava koşullarına dayanıklıdır, oysa kendi başına blok halinde olmadığı sürece kolayca kırılır. Paspaslar, tepsiler, abajurlar, paneller veya düz yüzeyli herhangi bir şey yaparken, polyester reçineyi cam elyafla güçlendirmek en iyisidir. Cam Elyaf mat çeşitli ağırlık ve genişliklerde gelir ve makasla kesilebilir.

 Beyaz yüzeyi yavaş yavaş görünüşünü neredeyse şeffaf olana kadar değiştirdiğinde, mat onunla emprenye edilene kadar reçine yüklü bir fırça ile noktalanır. Cam elyafı kuruduğunda sert reçineye hafif sütlü bir görünüm verir.

Çok ince bir cam elyaf mat, bitmiş yüzeyler ve yarı saydam paneller için en iyisidir.


Renkler

Reçine ile kullanım için pigmentler birçok tipte gelir. Şeffaf, opak ve ayrıca metalik, incili ve parlak olabilirler. Reçinelerle kullanım için özel olarak üretilmiş olanlar dışındaki renklerin kullanılması tavsiye edilmez (renkler bölümüne bakın). Norski'nin çalışması garanti edilen bir dizi pigment var, neden bizimkileri kullanmıyorsunuz?

 

temizleyici

Fırçalar ve aletler, kullanımdan hemen sonra temizlenmezlerse kaya gibi sertleşirler, bu nedenle iyi bir temizleyici kaynağına sahip olmak önemlidir. Bu, zanaat dükkanlarında reçine çözücü olarak satın alınır, ancak reçineli aseton da temizlenir. Fırçaları temizlemek için solventle yıkayın, bez veya kağıtla silin, ardından deterjan ve sıcak suyla yıkayın. Daha fazla çalışma için ıslak fırçaları kullanmayın, kuruyana kadar bekleyin. Su tedaviyi engelleyebilir.

Fırçaları temizlemek için kullanılmış reçine çözücüyü asla lavaboya dökmeyin. Reçine çözücü zehirli dumanlar içerir ve havalandırılmamış veya kapalı alanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca yanıcıdır ve çıplak alevlerden uzakta kullanılmalıdır. Ellerde reçine çözücü kullanmayın. Bunun yerine bir temizleme kremi kullanın veya ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.

 

Koruyucu krem

Birçok kişi lastik eldiven giymeyi tercih etse de bu, hassas cildi koruyacaktır.

 

Kalibrasyon kapları ve ölçü kapları

Bunlar, ons veya ml olarak ölçüldüğü için reçineyi karıştırmak için çok değerlidir. (Gömme için cam veya polietilen karıştırma kapları kullanın, çünkü reçine şeffaf blokta görünecek olan tüyleri toplayabilir.) Norski bir 'Ölçüm Kiti' sunar (içinde ihtiyacınız olan her şeye sahiptir) Doğrudan veya Mitre 10 veya Bunnings aracılığıyla satın alın.

 

Diğer faydalı ekipman

Paspas yapmak ve kumaşları reçine ile emprenye etmek için bir selofan rulosu. Çalışma yüzeyi olarak da tavsiye edilir. Gazete, eldeki işe çabucak yapışır, çoğu zaman onu mahveder, selofan (veya asetat veya mumlu kağıt) kürlenmiş reçineden kolayca soyulabilir.

  • Reçineleri karıştırmak için tahta veya kağıt çubuklar.
  • Hassas işler, emaye ve mücevherat için kokteyl çubukları.
  • Fırçaları ve elleri temizlemek için bezler.
  • Temizlik için bir rulo mutfak kağıdı.
  • Reçine tutmak için kaplar yapmak için maskeleme bandı.
  • Aynı amaç için kil modelleme.
  • Cam elyaf üzerine reçine noktalamak için fırçalar.
  • Renkleri karıştırmak için folyo kaplar.
  • Düz mumlu kağıt bardaklar, dökmek için kullanışlıdır.
  • Bitirme işleri için zımparalama ve cilalama aparatına sahip elektrikli matkap.
  • Son işlem için ıslak ve kuru zımpara kağıdı ve metal cila.
  • Mücevher dökümlerinde delik açmak için küçük el matkabı.

 

Güvenlik önlemleri

  1. Daima üreticinin talimatlarını dolaylı olarak izleyin.
  2. Hassas cilt reçine tarafından tahriş olabilir , bu nedenle iyi bir bariyer krem ​​veya koruyucu eldivenler tavsiye edilir. Ellerinizi temizlemek için reçine çözücü kullanmayın; Bunun yerine temizleme kremi ile temizleyin.
  3. Katalizörler cildi tahriş edebilir , bu nedenle onları sıçratmamaya veya dökmemeye dikkat edin. Cilde bir miktar damlarsa, hemen yıkayın. Katalizör göze sıçrarsa, derhal temiz su ile 15 dakika yıkayın ve ardından doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
  4. El işi için az miktarda reçine kullanılması buhar tahrişine neden olmaz, ancak mümkünse iyi havalandırılan ancak sıcak bir odada çalışın.
  5. Katalizör ve hızlandırıcı asla birlikte karıştırılmamalıdır . Mümkün olduğunca uzakta saklayın.
  6. Reçine temizleyici yanıcıdır. Çıplak alevden uzak tutun.
  7. Reçineyi kanalizasyona dökmeyin.
  8. Yüksek hızlı bir matkapla cilalarken ve zımparalarken gözleri korumak için gözlük kullanın. Yüksek hızlı bir matkapla zımparalarken akciğerleri tozdan korumak için bir yüz maskesi kullanın.

 

Nesneler şeffaf reçineye nasıl gömülür

İhtiyacın olacak:

  • Gömülecek bir nesne
  • Şeffaf reçine
  • katalizör
  • Şeffaf renk (kullanılıyorsa)
  • Ölçme kabı
  • Kalıp
  • ayırıcı

Reçineye gömülecek nesne seçildikten sonra temiz ve kuru olduğundan emin olun . Su reçineyi bulanıklaştıracaktır. Uygun bir kalıp bulun (kalıplarla ilgili önceki bölüme bakın) ve temizleyin ve kurulayın. Kalıp ayırma mumu ile silin (genellikle bir kit ile birlikte verilir, ancak değilse silikon olmayan bir mum kullanın). Norski kalıp ayırıcı mum burada mükemmeldir, bölgenizde nereden alacağınızı arayın.

Ağdanın kurumasını bekleyin, ardından yumuşak bir bezle parlatın. Son kalıplamayı bozmak için köşelerde fazla balmumu kalmadığından emin olarak bunu iki kez yapın. Oldukça güvenli olması için, ince fakat eşit bir şekilde yayarak bir film PVA suda çözünür ayırıcı ajan ekleyin. Bitirme ve cilalama ekipmanınız yoksa PVA kalıp ayırıcı kullanmayın.

Gerekli miktarda sıvı reçineyi bir ölçüm kabına dökün. Bir renk tonu istiyorsanız, reçineyi renklendirmeye yetecek kadar biraz şeffaf renk ekleyin.

İyice karıştırın, ancak kabarcıklardan kaçınarak nazikçe karıştırın, ardından katalizörü ekleyin, reçine içinde eşit olarak dağılması için tekrar iyice karıştırın.

Kullanılacak doğru katalizör miktarıyla ilgili olarak üreticinin talimatlarını izleyin. Döküm ne kadar kalın olursa, o kadar az katalizöre ihtiyaç duyulacaktır. Geniş bir yüzeye ince bir şekilde yayılmış reçine daha fazla katalizöre ihtiyaç duyacaktır.

İsrafı önlemek için yalnızca gerektiği kadar reçine ve sertleştirici ekleyin. Ne kadar gerekli olduğunu bulmanın iyi bir yolu, kalıbı önceden suyla doldurmak, ölçmek ve ardından aynı miktarda reçineyi değiştirmektir. Başlamadan önce kalıbı kurutduğunuzdan ve hazırladığınızdan emin olun.

Gömmeler genellikle üç katmandan oluşur:

  1. Nesnenin temeli
  2. Bu nesneyi içerir
  3. Destek - genellikle opak ve renkli.

Kalıbın içine, tabanı kaplayacak kadar ince bir katalize reçine tabakası dökün. Kalıbı düz bir yüzey üzerinde ılık bir yere koyun, üzerine toz düşmesini önlemek için üzerini örtün ve kalıp yatırıldığında plastik hareket etmeyene kadar (yaklaşık 3 veya 4 saat) donmaya bırakın.

Gömülecek nesnenin kuru olduğundan emin olun. Gerekirse fırında veya radyatörde kurutun, çünkü su reçineyi bulanıklaştıracaktır.

Nesneyi, yüzü aşağı bakacak şekilde birinci reçine tabakasının üzerine yerleştirin. Daha fazla katalizör ve reçine hazırlayın ve iyice karıştırın. Gömülecek nesne çok ayrıntılı ise, hava kabarcıklarını önlemek için önceden katalize reçine ile doyurun. Nesne tamamen kaplanana kadar ikinci sıvı tabakasını yavaşça dökün. Düz bir yüzeye sahipse ve aşağı bakıyorsa, havanın sıkışmadığından emin olmak için sıvının altında hareket ettirin. Yüzebilirse, üzerine biraz katalize reçine dökün ve bir sonraki reçine tabakasıyla kaplamadan önce sertleşmesine izin verin.

İlginç, 'patlamış' bir etki için, örneğin bir saatin iç kısmını gömerken olduğu gibi, bitmiş ürüne derinlik kazandırmak için her katmanın üzerine nesneler yerleştirerek birkaç ince reçine katmanı dökün.

Başka bir reçine ve sertleştirici tabakası ile bitirin, biraz renk pigmenti ekleyin, istenirse bir taban vermek için opak veya yarı saydam. Ancak şeffaf reçine üzerine son renk tabakasını dökerken, ilk iki şeffaf reçine tabakasının çekmediğinden emin olun. Bu bazen, kenarlarda renkli reçinenin sızacağı küçük bir boşluk bırakarak olur. Kenarda boşluk varsa, büzüşmüş dökümü çıkarın, kalıba biraz şeffaf katalize reçine dökün ve şeffaf dökümü yeniden yerleştirin. Yeni reçine sertleştiğinde renkli reçineyi ekleyin.

Kalıptan çıkarmak için, kalıbı on dakika boyunca tamamen kaynar suya daldırın, ardından kalıbı aktarın ve on dakika boyunca çok soğuk suya ters çevirin. Döküm kalıptan düşene kadar bunu tekrarlayın. Çıkarmaya çalışırken kalıptaki dökümü parçalamayın. Bu gerekli değildir ve onu mahvedecektir.

Reçine, hava ile temas etmeyen yüzeylerde en tatmin edici şekilde sertleşir, bu nedenle, açıkta kalan yüzeyleri, sertleşirken bir mumlu cam tabakası veya bir parça selofan kağıdı ile kaplamak iyi bir fikirdir.

Sertleşen reçine kalıptan çıkarıldıktan sonra, son cilalamadan önce oda sıcaklığında mümkün olduğu kadar uzun süre bırakılarak kürlenmesine izin verilmelidir.

 

Bir dökümün bitirilmesi

Bazı üreticiler, çok az veya hiç cilalama gerektirmeyen reçineler üretirler. Bir cam veya seramik kalıp, sırtın düzleştirilmesi dışında herhangi bir son işlem gerektirmeyen pürüzsüz bir yüzey sağlar. Diğer kalıpların çoğu, son cilaya ihtiyaç duyacak bir yüzey bırakır. Son cilalama gerekliyse, zımpara ataşmanlı elektrikli matkap zamandan tasarruf sağlayacaktır.

Sertleştirilmiş reçineyi zımparalarken, tozun solunması hoş olmadığından yüz maskesi kullanmak en iyisidir. Gözlükler, gözleri olası uçuşan reçine parçacıklarından koruyacaktır. Toza karşı iyice sarın. Düz bir kenar zımparalanacaksa kurşun kalemle bir kılavuz çizgi çizin ve bu çizgiye zımparalayın.

İlk önce kalın zımpara kağıdı veya tıkanmayan bir zımpara diski kullanın (parmaklarınızı çarkın yolundan iyice uzak tutun), ardından daha yumuşak bir zımpara kağıdına geçin, 'ıslak ve kuru' zımpara kağıdına geçin, ardından bir parlatma diski kullanın ve son olarak yumuşak bir bez ve metal cila ile parlatın. (Nikel Krom temizleyici mükemmeldir.)

Karmaşık iş parçalarında, bir zımpara makinesi kullanmak her zaman mümkün değildir, ancak yüzeyi şeffaf bir vernik veya bir kat şeffaf, yoğun katalize edilmiş reçine ile kaplayarak yüksek parlaklık yine de mümkündür.

Yüzey yapışkan kalırsa, güçlü deterjan veya aseton ile yıkayın, ardından pürüzsüz bir şekilde zımparalayın ve metal cila ile parlatın.

Kısa bir kesim olarak, tabana uyacak şekilde bir keçe parçası kesilebilir ve yapışkan alan üzerine yapıştırılabilir.

 

Büyük dökümler

Büyük bir döküm yaparken, bir seferde çeyrek inçten fazla dökmemeniz tavsiye edilir. Aksi takdirde kürlemenin yarattığı ısı o kadar büyük olur ki reçine çatlar.

Büyük dökümlerde ısıyı azaltmak ve çatlamayı önlemek için kalıp soğuk suya yerleştirilebilir (ancak suyu reçine yüzeyinden uzak tutun). Daha büyük dökümler planlanıyorsa, katalizör miktarını azaltın.

 

Cam elyaf ile reçine kullanımı

Cam elyaf, mukavemet ve esneklik eklemek için reçine ile birlikte kullanılır.

Kalıbın yüzeyine bir reçine tabakası boyanır, daha sonra reçinenin üzerine bir parça cam elyafı serilir, daha sonra cam elyaf matı ıslanana kadar bir fırça ile daha fazla reçine üzerine serpilir. Boyama hareketi pütürlü bir yüzey oluşturacağından, reçineyi ve cam elyafı boyamaya çalışmak yerine noktalamak önemlidir. Noktalama ayrıca hava kabarcıklarını çözmeye yardımcı olur.

Cam elyaf reçineyi emdiğinde, görünümü beyazdan neredeyse şeffafa değişecektir.

Cam elyafın üzerine kumaş, kağıt veya diğer uygun malzeme serilir ve reçine ile emprenye edilerek dekoratif tepsiler, abajurlar, masa örtüleri ve çöp kutuları yapılır.


Cam Elyaf Takviyeli Reçine Tepsisi Nasıl Yapılır

 Malzemeler:

  • Genel amaçlı laminasyon reçinesi (şeffaf gömme reçinesi kullanılabilir ancak cam elyafı ile kullanım için çok uygun değildir)
  • 'jelkot' için tiksotropik macun reçinesi
  • katalizör
  • Fırçalamak
  • Kalıp olarak kullanmak için tepsi
  • Tepsiden biraz daha büyük kesilmiş kumaş
  • Cam elyaf, ayrıca tepsiden biraz daha büyük kesilmiş
  • Tepsiden biraz daha büyük kesilmiş cam elyaf yüzey dokusu
  • Makas
  • Balmumu ve PVA ayırıcı
  • Pigment, tepsinin 'jelkot'u için.

Düz yüzeyli herhangi bir tepsi kalıp görevi görecek ve bir ayırıcı madde kullanıldığı sürece, cam elyaf kopyası orijinale zarar vermeden kolayca çıkacaktır.

Kalıp olarak kullanılan tepsiyi güzelce parlayana kadar cilalayın. Tepsi cilalanarak temizlenmeli, aksi takdirde reçine mum detayını alacaktır. Bir kat sıvı PVA ayırıcı üzerine sünger sürün ve kurumaya bırakın.

Tepsiyi kalıbın içinde veya dışında yapın. Aşağıda, kalıbın içini kullanarak bir tepsinin nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Tepsiye sürülen ilk reçine tabakası jelkot olarak bilinir ve laminatın temeli olacaktır.

  1. Kullandığınız reçineye biraz tiksotropik macun reçinesi ekleyerek kalınlaşmasına ve tepsinin eğimli kenarlarına yapışmasına yardımcı olun. Basit bir jelkotun içinde %15 tiksotropik macun vardır.
  2. Tiksotropik macunu reçine ile karıştırırken, her birinin doğru miktarını ölçün, ardından eşit miktarda tiksotropik ve sıradan reçineyi uygun şekilde karışana kadar karıştırın. Son olarak, sıradan reçinenin kalanını ekleyin. Bu topakları önleyecektir.
  3. Jelkota pigment eklemek de iyi bir fikirdir. Tepsiye daha çekici bir destek sağlar ve eşit şekilde devam edip etmediğini görebilirsiniz.
  4. Jelkotu eşit şekilde fırçalayın, çok ince uygulanırsa mumlu yüzeyde oluşabilecek deliklere dikkat edin.
  5. Jelkot kuruduğunda, tepsiden biraz daha büyük olan iki yaprak cam elyafı ve bir yaprak cam elyaf yüzey dokusunu kesin. Bir miktar şeffaf katalize reçine karıştırın ve tepsinin jel kaplamalı yüzeyine koyun. Üzerine bir cam elyaf mat tabakası yerleştirin ve içine daha berrak katalize reçine serpin. İkinci cam elyaf tabakası için de aynısını yapın ve pürüzsüz bir son yüzey elde etmek için son bir ince yüzeyli cam elyaf doku tabakasıyla (kabarık bir tarafı varsa kabarık tarafı aşağı gelecek şekilde) bitirin.
  6. Cam elyaf sertleştiğinde, yeni tepsi kalıptan çıkarılabilir ve reçine ile emprenye edilmiş son kumaş tabakası eklenebilir. Reçine ile emprenye edildiğinde yüzey kumaşı çok daha koyu hale gelecektir, bu nedenle açık bir desene sahip hafif bir kumaş seçin. Kullanmadan önce demir kumaş. Streç malzemeler bir tepsinin dış hatlarını takip edecektir, ancak sıradan kumaşlar tepsinin şekline uyması için köşelerinden kırpılabilir, kesilmiş kenarları görünmeyecek şekilde üst üste gelecek şekilde kesilebilir. Şekillendirme yapılmadığı takdirde reçine hava kabarcıkları ve kıvrımlar nedeniyle sertleştiğinde beklenmedik yerlerde çarpmalar meydana gelebilir. Kumaşı reçine ile emprenye ederken, tüm hava kabarcıklarının fırça ile çözüldüğünden emin olun.
  7. Parlak yüzeyli bir tepsi için, kalıp tepsisinin dışına bir kat şeffaf reçine, ardından bir kat emprenye kumaş (yüzü aşağı bakacak şekilde), ardından iki kat cam elyafı koyun, ancak görünme olasılığı çok daha yüksek olan hava kabarcıklarına dikkat edin. bu şekilde kalıplarken.

 

Bitiricilik

Cam elyafı sertleşmeden önce, ancak reçine jelleştikten sonra tepsi kalıp üzerindeyken kenarlar keskin bir bıçakla kesilebilir. Tamamen sertleşene kadar bırakılırsa, demir testeresi ile kesilmesi ve zımparalanması gerekecektir.

 

Abajur Yapmak

 Malzemeler:

  • Genel amaçlı reçine
  • katalizör
  • Fırçalamak
  • Polietilen kova (kalıp olarak)
  • Bitmiş gölgenin boyutunu kumaş
  • Cam elyaf, bitmiş gölgenin boyutu
  • Serbest bırakma ajanı.

Tepsi ile aynı yöntemi kullanın, ancak kovayı yuvarlayın. Boyunca şeffaf reçine ve sadece bir kat cam elyaf kullanın. Kumaşı cam elyaf tabakasının üzerine bağlayın ve katalize reçine ile ıslatın. Ayarlandığında, üst ve alt kırpın. Abajur süslemesi ile bitirin ve bir gölgelik askı halkası takın.

 

Masa Paspasları ve Altlıkları

Malzemeler:

  • Genel amaçlı reçine
  • Fırçalamak
  • selofan kağıt
  • katalizör
  • Paspas veya bardak altlığı şeklinde kesilmiş kumaş veya kağıt.

Selofan kağıdını masanın üzerine koyun ve kumaşı veya kağıdı gereken boyutta kesin. Uygun bir cam elyaf parçası kesin. Gerekli miktarda reçine ve sertleştiriciyi karıştırın ve selofan levhanın üzerine bir tabaka fırçalayın. Kumaşı veya kağıt keçeyi bu reçineye yerleştirin, altlığın üzerine daha fazla reçine ekleyin ve bunun içine cam elyaf keçe parçasını yerleştirin. Paspas, kumaş veya kağıt reçine ile emprenye edilene kadar daha fazla reçine ve nokta ekleyin.

Şimdi emprenye edilmiş matın üzerine başka bir selofan tabakası yerleştirin ve bir parça tahta ile tüm hava kabarcıkları kaybolana kadar matı tekrar tekrar düzleştirin. Bu çok önemlidir, sanki içinde hava kabarcıkları kalmış gibi sertleşmiş matın yüzeyinde 'pock' işaretleri gibi görünecektir.

Hala selofan paketinde olan matı çevirin ve arka tarafını da düzeltin.

Sertleşmesi için düz bir yüzeyde bırakın, ardından selofan tabakalarını çıkarın.

Sertleştirilmiş reçinenin kenarları çok kalın değilse makasla kesilebilir.

 

Çöp Kutusu

Masa örtüsü ve bardak altlığı ile aynı yöntemle çöp kutusu yapılabilir.

Aynı boyutta beş panel yapın. Sertleştiklerinde, kalınlaştırılmış reçine ile birbirine tutturun.

 

Renk Kullanma

Şeffaf renkler, reçineye yerleştirildiğinde ve ışığa tutulduğunda vitray gibi parlayan berrak, mücevher benzeri efektler verir. Opak renklerle karıştırılarak ince tonlar elde edilebilir veya renkler doğrudan tencereden kullanılabilir. Metalik, sedefli ve parlak renkler de elde edilebilir, bu da bazı iş türlerine etkili bir bitiş sağlar.

Baloncuk oluşumunu önlemek için renkler reçine içinde dikkatlice karıştırılır. Gerekli rengin kuvvetine bağlı olarak sadece %2½ ila %10 arasında küçük miktarlar gereklidir. Çok az pigment, ince bir renge neden olur, çok fazla reçine kürlenmesini engeller. Farklı renkler reçinenin kürlenme süresini çok az ve deneyle keşfedilecek derecelerde etkileyecektir.

Renk reçineye karıştırıldıktan sonra, katalizör olağan şekilde eklenir ve karışım daha sonra kullanıma hazır hale gelir.

Küçük ölçekte çalışırken, renkleri ve reçineleri ayrı ayrı folyo kaplarda karıştırın ve her rengi yalnızca kullanılmadan önce renklerin sertleşmesini önlemek için kullanıldığı gibi katalize edin.

İsrafı önlemenin bir başka yolu da, kalan renkli reçineyi sertleşmesi için plastik bir buz küpü kabına dökmektir. Yeterince küçük renkli küpler olduğunda, mozaik panel yapmak için kullanılabilirler. Renkleri bir ölçü kabında karıştırmayın; onu mahvedecek.

 

Renk Kullanmanın Bazı Yolları

Renkle çalışma hissini elde etmenin bir yolu, bir gömme parçasının son arka katmanı için opak bir gölge kullanmaktır - örneğin bir broş, pimi gizleyeceği zaman. Berrak reçinenin üzerine renk uygularken reçinenin tamamen kuruduğundan veya rengin içine akacağından emin olun. Az kullanılan şeffaf renk, gömme reçinesini berraklaştıracaktır.

 

Ebru

Mermer efekti için önce iki veya üç uygun, mermer benzeri renk seçin. Beyaz üzerine yeşilin iki veya üç tonu veya gri ve beyaz inandırıcı görünebilir. Kullanılacak her rengi reçine ile birlikte ayrı kaplara koyun ve ardından her birine katalizör ekleyin ve karıştırın. Tüm renkleri büyük bir kaba dökün, hafifçe döndürün ve karışımı kaplanacak yüzeye dökün, akışı kontrol etmek için yatırın ve döndürün. Fırça kesinlikle kullanılmamaktadır.

Opak bir taban üzerinde dönen şeffaf renkler ilginç bir çeşitlilik sağlar.

Bu yöntemle çekici bir masa üstü yapılabilir. Yaklaşık 30,48 cm (12 inç) x 45,72 cm (18 inç) ölçülerinde bir masa tablası yaklaşık 0,91 kg (2 lb) reçine alır ve bir blok tahta parçası üzerinde yaklaşık 0,635 cm (¼ inç) kalınlıkta 'mermer' verir. Maskeleme bandı, ayarlanana kadar tahtadaki reçineyi içerecektir.

Bir alan için ne kadar reçine gerektiği konusunda şüpheniz varsa, önce suyla ölçün, kurutun ve ardından suyu reçineyle değiştirin.

 

Vitray Efektleri

Vitray efektleri, şeffaf renklerle, selofan kağıdı veya asetat kullanılarak yapılabilir.

Kağıt üzerinde bir tasarım planlayın ve selefonun altına yerleştirin. Selofan üzerine bir parça cam elyaf yüzey dokusu yerleştirin ve katalize reçine ile emprenye edin. Kağıt üzerindeki tasarıma göre, kordon ile yüzey dokusu arasında çatlak olmadığından emin olarak, ıslak reçinenin üzerine siyah kordon veya örgü örün. Tasarımın çevresine bir kordon kenarlığı koyun ve sertleşmesine izin verin.

Her alan daha sonra şeffaf renkli reçine ile doldurulur. Her bölüm arasındaki duvarlarda çatlak olup olmadığına dikkat edin ve herhangi bir çatlak görürseniz, renklerin birbirine karışmasını önlemek için onları modelleme kili ile durdurun.

 

Düz Kabartma Paneli

Kenarlarına bir miktar maskeleme bandı koyarak ve sıkıca yapıştırarak reçineyi tutmak için bir tahta hazırlayın. Biraz parafin mumu (yani mum mumu) eritin ve yüzey eşit şekilde kaplanana kadar tepsiye dökün. Koyu renk cila kullanırsanız, tasarım daha iyi görülebilir ancak bir miktar renk kendini panele aktarabilir. Bir lino kesici ile balmumunda bir tasarım yapın. Tasarımın çevresine bir sınır çizmek ve tasarımı, her satırın başka bir satıra karşı biteceği ve daha sonra reçine tutacak küçük bağımsız alanlar oluşturacak şekilde planlamak önemlidir.

Balmumu üzerine katalize edilmiş, renklendirilmemiş, şeffaf reçine dökün ve kazınmış tasarıma iyice uygulayın.

İçine ince bir cam elyafı döşeyin (ince cam elyafı daha fazla ışığın geçmesine izin verir) ve temiz bir fırça ile noktalayın. Bir selofan veya mumlu kağıtla örtün ve tüm hava kabarcıklarını dışarı itin. Tüm hava kabarcıkları giderilmezse, önemli değildir çünkü tüm renkler arasında ışığa karşı bakıldığında çekici görünebilirler.

Sert olduğunda, artık üzerinde sertleştirilmiş reçineden oyulmuş bir tasarıma sahip olacak olan reçine matı çıkarın. Tasarımın her alanı daha sonra şeffaf renkle doldurulabilir. Bitişik olmayan alanları doldurun ve hepsini bir kerede doldurmak yerine önce ayarlamalarına izin verin, çünkü renkler bankalarından taşma ve birbirine karışma eğilimi gösterir.

Metin Kutusu: Maskeleme bandı ile çevrelenmiş mumlu bir tahta üzerine katalize edilmiş şeffaf bir reçine tabakası dökülür. Bu sert olduğunda, içine renkli asetattan hoş bir tasarım serilmiş olan tahta üzerine başka bir şeffaf reçine tabakası dökülür. Daha fazla reçine eklenir ve panele ilave güç kazandırmak için bunun içine bir ince cam elyaf tabakası serilir.

 

Mücevher

Bu broşürde açıklanan teknikler bir kez öğrenildikten sonra güzel takılar yapılabilir. Mevcut mücevher parçalarını yeniden eritilebilir kauçukla kalıplayarak kopyalayın. Onları metal bir kaplama renginde dökün. Anahtarlıklar ve parmak yüzükleri yapmak için payetler ve yapay taşlar yerleştirin. Birkaç tekniği birlikte deneyin.

Zanaat dükkanlarından temin edilebilen sabitlemeler, son aşamada reçineye yerleştirilebilir veya daha sonra şeffaf, katalize edilmiş reçine damlası veya yapıştırıcı ile yapıştırılabilir.

Küçük bir el matkabı ile sertleştirilmiş reçinede delikler kolayca açılabilir. Daha sonra, bir kolye veya zincir kemer yapmak için birkaç gömülü veya emaye parçanın birleştirilmesini sağlayan altın atlama bağlantıları eklenebilir. Kaygan yüzeylerde, başlamadan önce yüzeyleri şeffaf yapışkan bant ile kaplayarak delme işlemi kolaylaştırılmıştır.


SORUN TABLOSU

Reçine jelleşmez

Katalizör eklenmemiş olabilir. Ya da muhtemelen reçine veya sertleştirici eski ve kullanım süresi dolmuştur (24 aydan fazla).

yapışkan yüzeyler

Hava sertleşmeyi engelledi veya belki de yeterli katalizör eklenmedi. Sertleşirken havayı bir selofan tabakasıyla kapatın. Veya yüzeyi asetonla yıkayın, ardından parlatın ve parlatın. Veya yüksek oranda katalize edilmiş bir reçine ile yeniden kaplayın.

Kalıpta döküm çubukları

Kalıp içine ayırıcı maddenin yerleştirilmesine yeterince özen gösterilmemiştir. Mümkünse, dökümü on dakika kaynar suya koyun, ardından soğuk suya koyun. Bunu iki kez yapın. Sıcaklık değişimi reçinenin büzülmesine neden olacak ve daha sonra kalıptan çıkacaktır. En kötüsü en kötüsüne gelirse, kalıbın yok edilmesi gerekebilir.

Sertleştirilmiş reçinede çatlaklar

Çok fazla katalizör veya reçineden farklı bir genleşme ve büzülme oranına sahip gömülü nesnelerin kullanılması (cam parçaları gömülüyse çatlamaya neden olur). Kürlenme sırasında daha az katalizör kullanın veya kalıbı suda soğutun, ancak nemden korumak için gömmeyi folyo veya başka bir su geçirmez malzemeyle sarın.

bulutlu döküm

Çalışmadaki su veya nemden kaynaklanır. Gömülü nesneler kesinlikle kuru olmalıdır. Nemsiz bir ortamda çalışın.

kabarcıklar

Reçine içinde hapsolmuş havanın neden olduğu. Reçineyi dikkatlice karıştırın. Kürdan veya iğne ile sertleştirmeden önce kabarcıkları çıkarın. İçeride hava kalmadığından emin olmak için gömülü nesneleri hareket ettirin. Nesneleri önceden katalize reçineye batırın.

çarpıtma

Bu, ince alanlarda olabilir ve genellikle reçinenin düzensiz uygulanmasından kaynaklanır. Bir panelin her iki tarafına reçine koyun. Reçine alanlarını aynı kalınlıkta tutun.


Yazının orjinal kaynağı: norski.co.nz

POLYESTER İÇİN İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI POLYESTER İÇİN İPUÇLARI VE PÜF NOKTALARI Reviewed by Admin on 10/11/2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Silikon ile Ayakkabı Yapıştırma: Kolay ve Dayanıklı Onarım

  Ayakkabınız yırtıldı mı? Tabanı mı gevşedi? Hemen çöpe atmayın! Silikon kullanarak kolayca ve sağlam bir şekilde tamir edebilirsiniz. Sil...

Blogger tarafından desteklenmektedir.