RTV Silikon Nedir? Nasıl Kullanılır? - Polyester Döküm RTV Silikon Nedir? Nasıl Kullanılır?-Polyester Döküm
Başlık

RTV Silikon Nedir? Nasıl Kullanılır?

RTV Silikon Nedir?

RTV Silikon nasıl olur
RTV Silikon

Rtv silikon yada genel olarak bilinen şekliyle sıvı silikon. Bu yazımda sizlere rtv silikon hakkında birkaç bilgi paylaşmayı düşündüm. Nedeni polyester reçine dökümünü kullandığımız ana kalıplardan biri rtv silikondur.

Evet polyester karışımını yapmayı öğrendik peki bu karşımdan ojbeleri nasıl oluşturacaz? İşte yanıtı;



Kalıp Alma Medotu

Silikon Kalıp alma yöntemi
Silikon Kalıp
RTV silikon sıvı akışkan bir maddedir.  RTV açılımı ise Room Temperature Vulcanizing demektir. Dünya genelinde bu şekilde tanımlanır. Oda sıcaklığında yani yaklaşık 23-25 derecede kürleşme sağlar. Polyester kaarışım reçinesi kürleşmeye başladığında  sıcaklık meydana gelir. Kaç derece olduğunu hiç ölçmedim ancak genel olarak yazılanlara göre 80-100 dereceye çıktığı söylenmektedir. Bu sıcaklığa dayanabilmesi için kalıbında bir o kadar dayanıklı olması lazımdır. RTV silikon kalıp işte bu sıcaklığı kaldırmaktadır. 

RTV silikon ülkemize ithal olarak gelmektedir. Ve bu nedenle fiyatları yüksektir. Kalıbınızın sağlam ve uzun ömürlü olması için elbette kaliteli rtv almalısınız. Kalıp alma şekline geçmeden önce kalite için dikkat etmeniz gereken birkaç husus belirteyim. Bazı kalitesiz ürün satan  ticaret erbablarımız rtv silikonun içine kalsit katarak kalsit rtv karışımı yapıyorlar. ve böylece  daha fazla kazanma yoluna gitmektedirler. Kalsitin nasıl bir madde olduğunu diğer yazımda anlatmıştım. Kalsit katarak ağırlığını arttırıyorlar. Bunu anlamanın yolu uzun süre bekledikten sonra rtvnin dibe çöken kalsit tortularını gözle görmenizdir. Önemli bir ayrıntıdır. Dikkat etmelisiniz.


RTV  Silikon 2 bileşenlidir.  Katalizörü dediğimiz sarı suyu mevcuttur. Bu şekilde belirli oranlarda RTV silikona katarak (bu oranda yaklaşık %3 civarıdır) silikonun kürleşip donması sağlanır. Katalizörü katılmayan silikon asla kürleşmez ve işinize yaramaz tabi.

Bir objenin kalıbını almanız için yapmanız gereken sıralamayı aşağıya yazıyorum;



  • Öncelikle kalıbını alacağınız obje mutlaka temiz olmalı ve herhangi bir pürüzü olmamalıdır. Gerekli temizliği yapılmaldır. Tozlardan kirlerden arındırılmalıdır. Aksi durumda aldığınız kalıbın üzerinde çıkar ve her dökümünüzde aynı kalıntıyı görürsünüz.

  • Kalıbını alacağınız objeyi arkası yere gelecek şekilde yani kalıbını alacağınız taraf ön yüzeyde olacak şekilde düz bir kap olur veya kendinizin oluşturmuş olduğu bir havuz olur oraya bırakın. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus da düz zemine koyduktan sonra hareket etmesini engellemenizdir. Bunun için pratik olarak altına bir miktar yapıştırıcı sürüp kurumasını bekleyin. Ayrıca ucuz ve pratik havuz yapımını detaylı olarak ayrı yazımda anlatacam.

  • Kalıbını alacağınız objenin üzerine kalıp ayırıcı jeller var onları alıp sürebiliriniz. Tabi bununda pratik ve ucuz yolu var :)

  • Kalıp alınacak obje hazır olduktan sonra RTV  silikonu kullanacağınız miktar kadarını bir kaba koyun katalizörünü ekleyin ve yaklaşık 2-3 dakika karıştırın. bu karışım tamamen detaylı olmaldır. Aksi halde kalıba döktükten sonra kurumayacak taraflar oluşabilir ve bu sizin için büyük problem olabilir. 

  • Herşey hazır ve RTV silikonu artık ojbenin üzerine yavaşça dökebilirsiniz. Üstü tamamen dolduktan sonra artık beklemeye geçebilirsiniz. 

  • Kalıbınız tamamen kuruduktan sonra objenizi çıkarıp döküm için kalıbınızı kullanabilirsiniz.

güllü silikon kalıp
Kalıp örneği

Tüm hobiseverlere ve ticaret ile uğraşanlara kolay gelsin.... Merak ettiğiniz tüm hususları aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz.





RTV Silikon Nedir? Nasıl Kullanılır? RTV Silikon Nedir? Nasıl Kullanılır? Reviewed by Admin on 9/23/2018 Rating: 5

5 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Selam aleykum nerden bula bilirdim silikon satyosnuzmu siz

    YanıtlaSil
  5. Merhaba saat 21:00 da döküm yaptım örneğin dondurma kulahı ve ısırılmış çikolata kalıbı için 1 ml katalizor koydum ama rtv donmamışş ne yapabilirim

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar

Silikon ile Ayakkabı Yapıştırma: Kolay ve Dayanıklı Onarım

  Ayakkabınız yırtıldı mı? Tabanı mı gevşedi? Hemen çöpe atmayın! Silikon kullanarak kolayca ve sağlam bir şekilde tamir edebilirsiniz. Sil...

Blogger tarafından desteklenmektedir.