Polyester Döküm Rehberi: Başarılı Döküm İçin İpuçları - Polyester Döküm Polyester Döküm Rehberi: Başarılı Döküm İçin İpuçları-Polyester Döküm
Başlık

Polyester Döküm Rehberi: Başarılı Döküm İçin İpuçları

 Polyester Dökümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler



Doymamış polyester reçineleri, birleştirilmiş ve hızlandırıcı kullanılarak kürlenir .  Katalizörler genellikle peroksit esaslı kimyasallar olup, bölünmüşün odalarının daha hızlı çalışmasını sağlayan hızlandırıcılar kobalt oktoat gibi kobalt esaslı kimyasallardır .  



Polyesterlerin sertleşmesi kimyasal bir reaksiyonda olduğundan, ideal sertleşme için kullanılan basit ve hızlandırıcı oranlar çok önemlidir.  İstenilen jel süresi, ortam sıcaklığı ve kullanılan reçine tipine bağlı olarak bu oranlar belirli aralıklar içerir .

Polyester reçine üreticisi genellikle %0,2-%0,3 aralığında "kobalt %6" olarak bilinen bir hızlandırıcı kimyasal seçmek için polyester reçine kullanır.  Bu durumda, kobaltın yoğunluğu %6'dır. "Kobalt %2" gibi daha düşük kaliteli kobalt kullanıcılarına kullanıldığında, polyester için gereken miktar %1'lere ulaşılabilir. Sonuç olarak, kullanılacak kobaltın ne kadarlık olduğunu bilmelisiniz. Reçine içerisine peroksit veya birleştirilmiş eklenmediği sürece kimyasal reaksiyon meydana gelmeyecektir. Bu nedenle, kobalt veya hızlandırıcı kimyasal reçinenin tamamına bir kez dahil edilebilir. Polyester üretici , üretim sonrasında hızlandırıcıyı birleştiren ürünü "hızlandırıcısı içerisinde" satışa sunabilir.


Polyesterin parçaları, birleştirildiğinde (peroksit) ve kürleşme reaksiyonlarını başlatan özelleştirilmişde tavsiye edilen aralıkta saklanır. Parçaların hızlandırıcısı eklenmiş polyester reçinenin içine %1-%2 şeklinde eklenmesi tavsiye edilir . Metil etil keton peroksit veya MEK-P, birçok peroksit türü arasında en yaygın olarak kullanılan ve kullanılan türlerdir. Katalizör eklendikten sonra polyester reçinede kimyasal reaksiyonlar başlar. Bir süre sonra önce jelleşme ve ardından sertleşme meydana gelir . Bu süreler polyester reçine tipine ve ortam sıcaklığına bağlıdır. Teknik bilgi formülü (TDS), kullanılan polyester reçinelerinin idealleştirilmiş ve hızlandırıcı oranlarını ve jel ve kür sürelerini içerir .

Hızlandırıcı ve size özel kimyasalları karıştırıp doğrudan karıştırılmamalıdır çünkü bu kimyasalların dışarıda karıştırılması patlayıcı bir reaksiyon yaratır. Bu nedenle mutlaka polyester karışımının içerisinde karıştırılması gerekir. 


Genel olarak polyester reçine için hızlandırıcı olarak "Kobalt %6"dan %0,2-0,3'e kadar ve basit olarak "MEK-P"den %1-%2'ye kadar eklenmelidir. Bu parçaların altında veya üzerinde eklemeler, polyesterin erken yaşlanmasına, parçaların yapışmasına ve çok hızlı reaksiyona girerek yanmasına neden olabilir .



Polyester Döküm Rehberi: Başarılı Döküm İçin İpuçları Polyester Döküm Rehberi: Başarılı Döküm İçin İpuçları Reviewed by Admin on 2/02/2024 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Silikon ile Ayakkabı Yapıştırma: Kolay ve Dayanıklı Onarım

  Ayakkabınız yırtıldı mı? Tabanı mı gevşedi? Hemen çöpe atmayın! Silikon kullanarak kolayca ve sağlam bir şekilde tamir edebilirsiniz. Sil...

Blogger tarafından desteklenmektedir.