Bu yazımda sizlere polyester döküm de kullanacağınız malzemelerin tarifini vereyim. Yemek tarifi değildir aman dikkat!!!
Öncelik polyester döküm için blogumdaki diğer yazıları okuyup detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yazıyı hazırlamamdaki neden takipçilerimin mesajla bana ulaşıp kısa ve genel olarak polyester döküm yapmak için gerekli malzemeleri sormalarından kaynaklandı. İşte polyester döküm için gerekli malzemeler:))
Sıvı polyester
Yazının sesli videosu:
1) Polyester Reçine
Çeşitli markalarda olabilir ancak polyester reçine alırken dikkat etmeniz gereken husus öncelikle hediyelik eşya dökümüne uygun olmalıdır. Bunun için bazı markaların kodları mevcuttur. Onu tercih edin.
Döküm yaptığınız mevsime göre polyester reçine tercihinde bulunun. Yazlık ve kışlık olarak 2 seçeneği mevcuttur.
En önemli hususlardan biri mutlaka son kullnım tarihine dikkat edin. Genelde kullanım süreleri 3-6 ay arasındadır. Polyester reçinenin son kullanım tarihinin geçmemesi önemlidir. Bir kaç hafta geçmiş bir şey olmaz demeyin. Kullanım anında ne tür sorunlarla karşılaşacağınızı görürsünüz.
mek
2)Metil Etil Keton Peroksit Yani MEK( Anlaşılır şekilde beyaz su)
MEK yani polyester reçine katkı maddesi olan beyaz su dökümünüz için mutlaka olması gereken bir maddedir. MEK karışımını yaptıgınız polyester reçinenin sertleştirici maddesidir. Yani karışmınızın rtv kalıbınızda kuruması için olması gereken yardımcı maddedir. Aşağıda diğer yardımcı madde olarak belirteceğim kobalt ile asla yanyana olmamalıdır. Hatta mümkün ise aynı ortamda bile bulunmamalıdır.
kobalt
3) Kobalt( Kobalt Oktoat Yani Mavi Su)
MEK gibi kobaltta polyester reçine karışımı için yardımcı maddedir. Mavi renkte olup karışımını yaptığınız polyesterin jelleşme süresini arttırmaktadır. Tekrar etmekte fayda var kesinlikle MEK ile yan yana olmamalıdır. Ve solunumundan kaçınılmalıdır. Polyester reçine karşımında uyulması gereken güvenlik yani sağlık tedbirlerine ileriki yazılarımda detaylı olarak yer verecem.
kalsit
4) Kalsit
Halk arasında mermer tozu ismiyle daha çok bilinmektedir. Polyester reçine ile en sağlıklı karşımı olan bir üründür. Kalsit görünüş olarak alçı tozuna benzemektedir. Ancak alçı tozu değildir. Alırken dikkat etmeniz mikronu düşük olmalıdır. Ve alçı olmamalıdır :)
Evet ideal bir polyester dökümü için gerekli malzemeleri anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan her türlü sorularınız için yorum kısmına yazabilirsiniz. Hobi veya ticari faaliyetinizde başarılar dilerim...
Polyester Döküm Malzemeleri Nelerdir?
Reviewed by Admin
on
9/15/2018
Rating: 5
Merhabalar Admin size sorma istediğim bir husus var. Biz şimdi polyesterle masa dökümü yapıyoruz ama plyestr çatlıyor sebebi ne olabilir acab ütün bu konuda bir yardımcı olun bird eğer iletişim numarası verebilirseniz çok memnun olurum
Merhabalar Admin size sorma istediğim bir husus var. Biz şimdi polyesterle masa dökümü yapıyoruz ama plyestr çatlıyor sebebi ne olabilir acab ütün bu konuda bir yardımcı olun bird eğer iletişim numarası verebilirseniz çok memnun olurum
Hocam merhaba gerçekten tebrik ederim konuya hakimsiniz. Benimde bşr sorun olacak bende polyester magnet olayıyla uğraşıyorum temel sıkıntım döküm yaptıktan sonra ürünlerim hafif oluyor sertlik elde edemiyorum. Bşr yerden ürün istedim ürün geldi mermer gibi duruyor amabenim ürünüm plastik gibi duruyor. Kalsiti fazla kattığım zamanda detaya girmeden donuyor nasıl yapmam lazın
Ayrıca mermer Tozu hangi mermer tozunu kullanmam gerekiyor. Birçok ürün kullandım ama o sertliği ağırlığı yakalayamıyorum. Özellikle döküm den sonra ürünün arka kısmında kabarcıklar oluşuyor buna çözüm bulamıyorum.
Kobaltsız bir dökümün ne gibi sorunları olabilir. Hobi amaçlı reçine ve sertleştiricim var. Buna illa ki kobalt(mavi su) geekli midir? Ve kalsit yerine yine hobi amaçlı olarak kullanılan taş tozu olur mu yada aynı şey midir? Şimdi den teşekkürler
kobalt yani mavi su beyaz su dediğimiz mak ile etkileşime girdiğinden dolayı olması gerekmekte. elinizde kalsit bulunmuyor ise kullanabilirsiz. ancak gerçek taş tozu kullanmanızı tavsiye ederim. piyasada satılan bazı taş tozlarında alçı mevcut. alçı bu polyester reçine ile karışınca bir nevi çamur gibi olmakta ve ürünleriniz sağlıksız olmaktadır.
Sonunda doğruları konuşan birine rastladım taş tozu diye bir şey yoook kardeşim alfa alçı yı taş tozu diye 3 katı fiyatına millete kaktırıyorlar bu alçı seramik sektörübde 50 yıldır kullanılıyor.
İlginiz için teşekkür ederiz. Eğer siz hobi severlere bir nebze de olsa faydamız olabilirse bu mutluluk bize yetecektir. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.....
Karışım ölçüleri bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, yapmak istediğiniz ürünün kalite standardına göre polyester reçine oranı değişmektedir. Genel olarak 1 lt polyester reçineye yaklaşık 1/2 oranınında kalsit kullanabilirsiniz. kalsit miktarının artması çıkaracağınız objenin sertliğini arttıracak anca kalitesini düşürecektir. Tabi sitiren kullanımı da gerekecektir.
Varsa sormak istediğinz tüm konularda tekrar yazabilirsiniz. Çıkardığınız veya çalışmasını yaptığınız objenin görselini bizlerle paylaşarak detaylı bilgi verebiliriz.
Diğer yazılarımda belirttiğim gibioran ortama ve sıcaklığa göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel dökümde %2 beyaz su yani MEK, %4 civarı da kobalt yani mavi su karışıma ekleyebilirsiniz.
merhaba öncelikle sizi iyiki bulmuşum.ben hobi işleriyle uğraşıyorum.benim sorum dışarıdan aldığımız polyester malzemenin aynısını evde yapıyorum fakat kalıptan çıkardıktan sonra yapış yapış oluyor ve hazır objeler gibi bembeyaz olmuyor.ne yapmam gerekiyor lütfen lütfen yardımcı olurmusunuz
Öncelikle güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Diğer yazılarımda belirtmiştim tekrar etmekte fayda var. Eğer ev ortamında döküm yapıyorsanız mutlak surette güvenlik tedbirlerine uyun. Unutmayın ki polyester kimyasal bir maddedir. Geleyim sorduğunuz soruya. Reng olarak pigment kullanabilirsiniz. Kullandığınız kalsit kırık beyaz olabilir. Reng aslında objede çok önemli değildir. Yapış olması tam kurumadığını gösteriyor. Bunun sebepleri birkaç neden olabilir. Genel olarak mek oranını az kullanıyor olabilirsiniz. Veya kullandığınız polyester reçinenin kalitesi ve kullanma tarihine dikkat edin. Yine çözülmezse her zaman yazabilirsiniz... Hobili günleriniz olsun....
Bu konuda hakkında detaylı bilgi veremeyecem malesef. Mermerit dökümü hediyelik eşya veya magnet dökümünden biraz farklı bir alan. umarım burda okuyan diğer takipçilerimiz cevap verirler.
Kolay gelsin güzel bilgileriniz mevcut.benim de size bi sorum var yeteri kadar kuruma ve sertleşme sağladığımız halde yine üzerinde bi yapışkansi bi yapı oluşuyor nedir bunun çözümü kuruma sağladıktan sonra yapiskansi yapının gitmesi için ne yapabiliriz..kolay gelsin
Polyester reçine ağır karışım olduğundan epoksi gibi tamamen kaplama yapmak çok zor olur. Ancak masa saçakları ve ayaklarında kullanabilirsiniz. Alterntif olarak poliüretan madde kullanabilirsiniz. Daha hafif olacaktır.
Selam Saygilar Hocam polyester recine beyaz su mavi su ve cam elyaf bu maddeleri anladim lakin kaliba surulen boya gibi ilk basta alacagin kaliba boya gibi bir sey suruyorlar o nedir
renk pigmentlerini az kullanmanız yetecektir. Ölçü ile hiç kullanmadığım için ölçü veremiyorum ancak göz kararı 1 teneke karışım polyester reçine için 1-2 çay kaşığı pigment kullanabilirsiniz. Fazlası rengi daha da istediğiniz kıvama getirir ancak donma süresini uzatır ve kısmen donma gerçekleşmeyebilir. Pigment attıktan sonra mutlaka iyi karışım yapmanız gerekmektedir.
Ben ayni oranlarda kullanim yaptim fakat cikan urun gri. Piyasada hobi store gibi yerlerden aldigim polyester urunler beyaz ve puruzlu boyama icin kolay. Benim urunum gri ve parlak. 1/2 kalsit %2kobalt %2 mac kullandim
oranlarınız aynı ise öncelikle polyester reçinenin tarihini bir kontrol edin. Polyester objede önemli olan bir husus mutlaka iyi bir karışım olması. Ayrıca sitren kullanımı da gerekli.
Selamün aleyküm merhaba kolay gelsin yazılarınızı okudum bilgileriniz için teşekkür ederim Yanlız benimde bir sorum olacak genel olarak polyester magnet yapımında magnet görseli için üst kısmı boyamak için hangi boyalar kullanılmaktadır yada tavsiyeniz ne acaba
Boyamada akrilik boya kullanabilirsiniz. Eğer seri üretim yapacaksanız daha uygun boyaları yani toz boyada kullanabilirsiniz. Vernik uygulamasını mutlaka yapın. Magnetinize canlılık katacaktır.
Polyester reçine tek başına kullanılabilir. Ancak elde ettiğiniz obje yumuşak olacaktır. Kalsit hem çıkaracağınız objenin sertliğini sağlıyor, hem de maliyeti düşürüyor.
Merhaba polyester dökümden elde edeceğim kalıp malzemesini içinde yemek pişirilen tencere kulplarının dolgu malzemesi olarak kullanabilir miyim? Yemeği pişiren ısı akrilik malzemede herhangi bir yumuşama gevşeme veya erimeye neden olabilir mi? Ayrıca renklendirici olarak içine renk pigmenti yerine toz boya verildi. Aynı işi göreceği söylendi.
Bahsini anlattigim polyester dokum metodu daha cok hediyelik ve dekoratif alanlarda kullanilir. Bizlerin yaptigi dokumde polyester isi ile karsilastiginda erime veya sekil degistirme seklinde tepkime veriyor. O nedenle kulplarda denemedik ancak kullanilacagini dusunmuyorum.
Toz boya da evet ayni isi gorur. Iyi bir karisim gereklidir. Sivi renk pigmentlerini denerseniz daha saglikli sonuc alabilirsiniz.
Merhaba kapı süsü için çerçeve kalıbından kokulu taş adında alçı ile sağlam olmuyor polyester dökümü yapmak istiyorum ama malzeme olarak nasıl temin edip yapicagimi ölçülerini bilmiyorum yardımcı olurmusunuz teşekkürler
Polyester dokumu icin gerekli malzemeleri yazilarimda anlatmistim. Genel olarak nalburlarda karisim icin malzemeleri bulabilirsiniz. Ancak yine belirttigim gibi ev ortaminda kimyasal oldugundan tehlikelidir dokumu cok dikkat etmelisiniz.
Bir takipcimiz ozelden bir ara bize yazmisti. Polyester ibi kimyasal olmayip ancak sertlik olarak ayni olculere yakin bir urun kullandiklarini belirtmislerdi. Anladigimiz ayni sertligi yakaladiklari olmustu. Ozelden mesaj atarsaniz o takipcimizin mail adresini paylasayim. Bildigim kadari ile satislari da mevcutmus. Fiyatlari alacaginiz karisimdan daha uygunmus. Ana sayfada ozel mesaj atabilirsiniz.
Slm yazınızı okudum. Yorumları da ben ilk defa yapacağım bu işi bana detaylı bilgi verebilir misiniz. Arabamın kapı döşemeleri kötü ve sıfırı da baya para araba boyacısı kardeşim var düşündüm ki kapı döşemelerimi söküp onların kalıbında yeni döşeme yapıp takmak istiyorum. Modifiyecilerin yaptığı gibi hoparlör kalıbı gibi sizce olur mu?
Aslında hiç denemediğim bir düşünce. Aslında olabilir ancak güneş ışığıyla temas edeceğinden sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim yaptığımız polyester karışım güneşte erime gerçekleştiriyor. Yinede denerseniz buradan bizimle paylaşırsanız merakımızı gidermiş oluruz.
oranları diğer yazılarımda anlatmıştım. İncelerseniz daha detaylı bilgi edinmiş olursunuz. Marka için ise kullanmış olduğum markayı söylebilirim. Onun için özel mesaj ile ulaşırsanız iletebilirim.
Polyester döküm yapılırken hava kabarcıklarının oluşması sıklıkla karşılaşılan bi durum. Öncelikle kalıbınızı kontrol edin. Objenizin kalıp alma aşamasında belirli bölgelerinde hava kabarcığı kalmış olabilir. Bu da dökümde ortaya çıkabilmektedir.
Eğer kalıpta sorun yoksa yapacağınız en etkili çözüm titreşim olacaktır. Mutlaka imkanınız varsa döküm yapılırken kalıbınızın olduğu düz zemini titreştirin. Eğer böyle bir imkanınız yoksa polyester reçine karşımını döktükten sonra mutlaka sertçe döküm yaptığınız zemini titreştirin. Hobili günleriniz olsun...
Kalıp olma konusunda çok fazla detaya girmeden birkaç yazı yayınlamıştım. Onları inceleyebilirsiniz. Eğer kalıp alma tekniklerini tam olarak uygularsanız, evet sizde kalıp alabilirsiniz. Kalıp alacağınız obje iki boyutlu ise çift yönlü veya çift kalıp şeklinde objenizin kalıbını alabilirsiniz.
Merhaba kobalt kullanmayıp sadece sertleştiricisini kullansak kalıbımızda bir farklılık olurmu yine kururmu anladığım kadarıyla kobalt sadece kuruma süresini hızlandırıyor 1 2 günde kurusun kullanmasak olurmu
Polyester reçine ve mermer tozu karıştırarak mermer tozu görünümü/dokusu ağırlıklı ürünler çıkarmak istiyorum. Deneme yaptım başarılı olmadı daha çok polyester dokusunda oldu. Daha önce denediniz mi? Nasıl bir oranla istediğim görünümü elde edebilirim?
Merhaba bende yeni basladim polyester dokume ama anlayamadim bir turlu bende polyester kalsit kobalt mek aldim sirasiyla kac ml koyarak karistirmam gerek 1 kiloya arti sitrenim yok onu almamistim soylemedilerde zaten bana yardimci olurmusunuz
Sitren denilen madde polyester reçine karşımını incelterek dökümünü yaptıgınız kalıp içinde daha rahat ve temiz çıkmasını sağlayan bir maddedir. Kullanımı şart değildir ancak kalsit miktarını arttırmak isterseniz sitren kullanmanız önemli olacaktır. %2 oranında mak %4 oranında kobalt kullanabilirsiniz. Bu oranlar tam net oranlarla olmamakla birlikte bulunduğunuz ortamın ısı derecesine ve kalıptan çıkarmak istediğiniz süreye göre değişkenlik göstermektedir. Sırası çok önemli değildir. Sadece güvenlik amaçlı mak ile kobaltı aynı ortamda bulundurmayın. Aklınıza takılan başka sorular olursa tekrardan sorabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılılar dilerim.
Selamun aleyküm. Polyester döküm ile alakalı yeni yeni araştırıyorum ve malzeme maliyetini merak ediyorum. Örneğin kalınlığı 2 cm , genişliği 2 cm, çapı 50 cm genişliğinde düz kare şeklinde olan bildiğimiz yuvarlak Ayna çerçevesini polyester döküm olarak yapmak istiyorum. Öğrenmek istediğim şu böyle bir şeyi yapmak için ne kadarlık silikon kalıp malzemesi gerekli? Ya da doğru olan böyle ürünleri yapmak için başka bir malzemeden mi kalıp yapmalı? Bir yerde ‘polyester kalıp’ daha iyi denildi ama o kalıpta nasıl yapılır bilmiyorum? Bir de kalıbı yaptıktan sonra bu ölçülerdeki çerçeve için kaç litre polyester malzeme gerekir?
Aleykümselam, Öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim. Yeni görebildim. Sanırım bu işe girme niyetiniz var. Polyester işi zor ve güzel sonuçlar alabilmeniz için sabır gerektiren bir alandır bunu bilmenizi isterim. Sorunuza bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım. Belirttiğiniz ölçüler için çok fazla RTV silin gitmez. Eğer daha önce RTV silikondan kalıp almadıysanız zorlanacaksınız ve belki de düzgün kalıp almamış olacaksınız.. Normal şartlarda kalıp alınırken hava ortamının bile önemi vardır. Dilerseniz kalıp satan firmalar var onlardan ilk ürün için hazır silikon kalıp alaiblirsiniz. Polyester döküm için bana göre en doğru kalıp rtv silikon kalıptır. Tahmini bu ölçülerde bir obje için 1000-1200 gr karışım yeterli olacağını düşünüyorum. az karışım yaparak deneyin. eksik olması durumunda hızlı hareket ederek ekleme yapabilirsiniz. Başarılar dilerim...
Ben kalp şeklinde kolye dökümü yapıyorum döküm kurulduktan sonra yuzeyi dalgalı hatta çukur oluşuyor sizce bunun nedeni nedir tşe
YanıtlaSilMerhabalar
SilMerhabalar Admin size sorma istediğim bir husus var. Biz şimdi polyesterle masa dökümü yapıyoruz ama plyestr çatlıyor sebebi ne olabilir acab ütün bu konuda bir yardımcı olun bird eğer iletişim numarası verebilirseniz çok memnun olurum
SilMerhabalar Admin size sorma istediğim bir husus var. Biz şimdi polyesterle masa dökümü yapıyoruz ama plyestr çatlıyor sebebi ne olabilir acab ütün bu konuda bir yardımcı olun bird eğer iletişim numarası verebilirseniz çok memnun olurum
SilMerhabalar,
YanıtlaSilÜrün kalıp ve obje görselini atma imkanınız varsa detaylı görme imkanımız olur.
Sebebi şunlar olabilir;
Objenin kalıbı yanlış alınmış ve kalıpta hava kabarcıkları kalmış olabilir.
Karışımınız aşırı katı ve stirensiz olabilir
Ayrıca döküm yaptıkan sonra mutlaka titreşim yapın buda etken olabilir.
Takıldığınız başka konular varsa sorabilirsiniz. Hobili günleriniz olsun....
Hocam merhaba gerçekten tebrik ederim konuya hakimsiniz. Benimde bşr sorun olacak bende polyester magnet olayıyla uğraşıyorum temel sıkıntım döküm yaptıktan sonra ürünlerim hafif oluyor sertlik elde edemiyorum. Bşr yerden ürün istedim ürün geldi mermer gibi duruyor amabenim ürünüm plastik gibi duruyor. Kalsiti fazla kattığım zamanda detaya girmeden donuyor nasıl yapmam lazın
SilAyrıca mermer Tozu hangi mermer tozunu kullanmam gerekiyor. Birçok ürün kullandım ama o sertliği ağırlığı yakalayamıyorum. Özellikle döküm den sonra ürünün arka kısmında kabarcıklar oluşuyor buna çözüm bulamıyorum.
SilKobaltsız bir dökümün ne gibi sorunları olabilir. Hobi amaçlı reçine ve sertleştiricim var. Buna illa ki kobalt(mavi su) geekli midir? Ve kalsit yerine yine hobi amaçlı olarak kullanılan taş tozu olur mu yada aynı şey midir? Şimdi den teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar,
Silkobalt yani mavi su beyaz su dediğimiz mak ile etkileşime girdiğinden dolayı olması gerekmekte. elinizde kalsit bulunmuyor ise kullanabilirsiz. ancak gerçek taş tozu kullanmanızı tavsiye ederim. piyasada satılan bazı taş tozlarında alçı mevcut. alçı bu polyester reçine ile karışınca bir nevi çamur gibi olmakta ve ürünleriniz sağlıksız olmaktadır.
Taş tozu dediğiniz şeyde bir alçı türüdür. Alçı dediğiniz şey beta alçıdır. Taş tozu dedikleride alfa alçının bir türüdür.
SilSonunda doğruları konuşan birine rastladım taş tozu diye bir şey yoook kardeşim alfa alçı yı taş tozu diye 3 katı fiyatına millete kaktırıyorlar bu alçı seramik sektörübde 50 yıldır kullanılıyor.
SilKarışım olculerinide yazmaniz mumkunmudur
YanıtlaSilMerhabalar verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim sponsorlar sanirim renklamlar siz destegi hak ediyorsunuz emeginize saglik
YanıtlaSilİlginiz için teşekkür ederiz. Eğer siz hobi severlere bir nebze de olsa faydamız olabilirse bu mutluluk bize yetecektir. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.....
SilMerhabalar karışım olculerini ölçülerini yazabilirmisiniz rica etsem
YanıtlaSilMerhabalar,
SilKarışım ölçüleri bulunduğunuz ortamın sıcaklığına, yapmak istediğiniz ürünün kalite standardına göre polyester reçine oranı değişmektedir. Genel olarak 1 lt polyester reçineye yaklaşık 1/2 oranınında kalsit kullanabilirsiniz. kalsit miktarının artması çıkaracağınız objenin sertliğini arttıracak anca kalitesini düşürecektir. Tabi sitiren kullanımı da gerekecektir.
Varsa sormak istediğinz tüm konularda tekrar yazabilirsiniz. Çıkardığınız veya çalışmasını yaptığınız objenin görselini bizlerle paylaşarak detaylı bilgi verebiliriz.
Çalışmanızda başarılar dilerim
Mrb kalsiti mek ve kobalttan sonra mi karistiracagiz?
SilMerhabalar,
Silkalsiti mek ve kobalttan önce karıştırmanız gerekir.
iyi çalışmalar dilerim...
Bilgi icin tesekkurler fakat tam ölcu yazarmisiniz 1 ltr polyester icerisine kac gram beyez su kalsit vs koyarak dokum malzemesi elde ederiz
YanıtlaSilMerhabalar,
SilDiğer yazılarımda belirttiğim gibioran ortama ve sıcaklığa göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel dökümde %2 beyaz su yani MEK, %4 civarı da kobalt yani mavi su karışıma ekleyebilirsiniz.
Hobili günleriniz olsun....
Merhaba çok parlak bi kalıp yapmak için herhangi bir katkı maddesi varmı
YanıtlaSilMerhabalar,
SilÖncelikle bloğumu takip ettiğiniz için teşekkür ederim. Maalesef bildiğim herhangi bir katkı maddesi mevcut değil.
Hobili günleriniz olsun...
merhaba öncelikle sizi iyiki bulmuşum.ben hobi işleriyle uğraşıyorum.benim sorum dışarıdan aldığımız polyester malzemenin aynısını evde yapıyorum fakat kalıptan çıkardıktan sonra yapış yapış oluyor ve hazır objeler gibi bembeyaz olmuyor.ne yapmam gerekiyor lütfen lütfen yardımcı olurmusunuz
YanıtlaSilÖncelikle güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Diğer yazılarımda belirtmiştim tekrar etmekte fayda var. Eğer ev ortamında döküm yapıyorsanız mutlak surette güvenlik tedbirlerine uyun. Unutmayın ki polyester kimyasal bir maddedir. Geleyim sorduğunuz soruya. Reng olarak pigment kullanabilirsiniz. Kullandığınız kalsit kırık beyaz olabilir. Reng aslında objede çok önemli değildir. Yapış olması tam kurumadığını gösteriyor. Bunun sebepleri birkaç neden olabilir. Genel olarak mek oranını az kullanıyor olabilirsiniz. Veya kullandığınız polyester reçinenin kalitesi ve kullanma tarihine dikkat edin. Yine çözülmezse her zaman yazabilirsiniz...
SilHobili günleriniz olsun....
Titan koy beyazlar
SilMerhaba polyester tekne yapacagim.kalibini yapıyorum.polyester dokum siralamasi ile ilgili önerimiz olabilir mi
YanıtlaSilMerhabalar,
SilPolyester tekne yapımı hakkında net bir bilgi vermeyecem. Yapacağım yönlendirme sizleri yanlış tarafa götürebilir. Kusura bakmayın
Hayirli gunler mermerit evyesinde şisme oluyor neden aca
YanıtlaSilMerhabalar,
SilBu konuda hakkında detaylı bilgi veremeyecem malesef. Mermerit dökümü hediyelik eşya veya magnet dökümünden biraz farklı bir alan. umarım burda okuyan diğer takipçilerimiz cevap verirler.
İyi çalışmalar...
Kolay gelsin güzel bilgileriniz mevcut.benim de size bi sorum var yeteri kadar kuruma ve sertleşme sağladığımız halde yine üzerinde bi yapışkansi bi yapı oluşuyor nedir bunun çözümü kuruma sağladıktan sonra yapiskansi yapının gitmesi için ne yapabiliriz..kolay gelsin
YanıtlaSilMerhabalar,
SilKullandığınız polyesterin kalitesini ve son kullanma tarihini kontrol edin lütfen. Ayrıca mevsimine uygun polyester reçine kullanmaya dikkat edin..
İyi çalışmalar....
Slm arkadasim bir sey sormak istiyom epoksigibi polyesterlede sehpa masa yapabilirmiyiz tskler
YanıtlaSilMerhabalar,
SilPolyester reçine ağır karışım olduğundan epoksi gibi tamamen kaplama yapmak çok zor olur. Ancak masa saçakları ve ayaklarında kullanabilirsiniz. Alterntif olarak poliüretan madde kullanabilirsiniz. Daha hafif olacaktır.
İyi çalışmalar...
Selam Saygilar Hocam polyester recine beyaz su mavi su ve cam elyaf bu maddeleri anladim lakin kaliba surulen boya gibi ilk basta alacagin kaliba boya gibi bir sey suruyorlar o nedir
YanıtlaSilMerhabalar,
SilKalıba boya şeklinde bir uygulamada bulunmadım hiç. Ancak reçine karşımı içine renk pigmenti atarak renkli döküm yapabilirsiniz.
iyi çalışmalar dilerim....
Galiba kalıba yapışmasın diye vaks sürüyorlar.
SilIyi günler,
YanıtlaSilrenk pigmentini ne kadar kullanırsak verimli renk alırız.
Iyi çalışmalar bilgileriniz için teşekürler ��
Merhabalar,
Silrenk pigmentlerini az kullanmanız yetecektir. Ölçü ile hiç kullanmadığım için ölçü veremiyorum ancak göz kararı 1 teneke karışım polyester reçine için 1-2 çay kaşığı pigment kullanabilirsiniz. Fazlası rengi daha da istediğiniz kıvama getirir ancak donma süresini uzatır ve kısmen donma gerçekleşmeyebilir. Pigment attıktan sonra mutlaka iyi karışım yapmanız gerekmektedir.
İyi çalışmalar dilerim...
Ben ayni oranlarda kullanim yaptim fakat cikan urun gri. Piyasada hobi store gibi yerlerden aldigim polyester urunler beyaz ve puruzlu boyama icin kolay. Benim urunum gri ve parlak. 1/2 kalsit %2kobalt %2 mac kullandim
YanıtlaSilMerhabalar,
Siloranlarınız aynı ise öncelikle polyester reçinenin tarihini bir kontrol edin. Polyester objede önemli olan bir husus mutlaka iyi bir karışım olması. Ayrıca sitren kullanımı da gerekli.
İyi çalışmalar
Selamün aleyküm merhaba kolay gelsin yazılarınızı okudum bilgileriniz için teşekkür ederim Yanlız benimde bir sorum olacak genel olarak polyester magnet yapımında magnet görseli için üst kısmı boyamak için hangi boyalar kullanılmaktadır yada tavsiyeniz ne acaba
YanıtlaSilAleykümselam.
SilBoyamada akrilik boya kullanabilirsiniz. Eğer seri üretim yapacaksanız daha uygun boyaları yani toz boyada kullanabilirsiniz. Vernik uygulamasını mutlaka yapın. Magnetinize canlılık katacaktır.
iyi çalışmalar...
iyi günler. Paylasiminiza internette gezinirken tesadufen rastladim. bologunuzu takip etmek istiyorum ama nasıl giris yapacagimi bulamadim.
YanıtlaSilBu polyester kalsit atmasak olmuyormu yani ne ilim bence bir işe yaramıyor hiç atmasak obje olmuyormu?
YanıtlaSilMerhabalar,
SilPolyester reçine tek başına kullanılabilir. Ancak elde ettiğiniz obje yumuşak olacaktır. Kalsit hem çıkaracağınız objenin sertliğini sağlıyor, hem de maliyeti düşürüyor.
iyi çalışmalar...
Merhaba
YanıtlaSilpolyester dökümden elde edeceğim kalıp malzemesini içinde yemek pişirilen tencere kulplarının dolgu malzemesi olarak kullanabilir miyim? Yemeği pişiren ısı akrilik malzemede herhangi bir yumuşama gevşeme veya erimeye neden olabilir mi?
Ayrıca renklendirici olarak içine renk pigmenti yerine toz boya verildi. Aynı işi göreceği söylendi.
Sayın hocam çok teşekkür ederim şimdiden.
Merhabalar,
SilBahsini anlattigim polyester dokum metodu daha cok hediyelik ve dekoratif alanlarda kullanilir. Bizlerin yaptigi dokumde polyester isi ile karsilastiginda erime veya sekil degistirme seklinde tepkime veriyor. O nedenle kulplarda denemedik ancak kullanilacagini dusunmuyorum.
Toz boya da evet ayni isi gorur. Iyi bir karisim gereklidir. Sivi renk pigmentlerini denerseniz daha saglikli sonuc alabilirsiniz.
Iyi calismalar dilerim...
Merhaba kapı süsü için çerçeve kalıbından kokulu taş adında alçı ile sağlam olmuyor polyester dökümü yapmak istiyorum ama malzeme olarak nasıl temin edip yapicagimi ölçülerini bilmiyorum yardımcı olurmusunuz teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar,
SilPolyester dokumu icin gerekli malzemeleri yazilarimda anlatmistim. Genel olarak nalburlarda karisim icin malzemeleri bulabilirsiniz. Ancak yine belirttigim gibi ev ortaminda kimyasal oldugundan tehlikelidir dokumu cok dikkat etmelisiniz.
Bir takipcimiz ozelden bir ara bize yazmisti. Polyester ibi kimyasal olmayip ancak sertlik olarak ayni olculere yakin bir urun kullandiklarini belirtmislerdi. Anladigimiz ayni sertligi yakaladiklari olmustu. Ozelden mesaj atarsaniz o takipcimizin mail adresini paylasayim. Bildigim kadari ile satislari da mevcutmus. Fiyatlari alacaginiz karisimdan daha uygunmus. Ana sayfada ozel mesaj atabilirsiniz.
Iyi calismalar dilerim.
merhabalar.Bahsetmiş oldgunuz ürünü bana da mesaj olarak atabilir misiniz acaba?
SilMerhabalar karavan icin banyo kabini yapmayı düşünüyorum sizce nasil bu konuda bilginiz var mo acaba?
YanıtlaSilMerhabalar,
Silmalesef o okunda yardımcı olamayacam.
iyi çalışmalar. Ayrıca eğer öğrenirseniz buradan paylaşıp diğer takipçilere de yardımcı olmuş olursunuz.
Slm yazınızı okudum. Yorumları da ben ilk defa yapacağım bu işi bana detaylı bilgi verebilir misiniz. Arabamın kapı döşemeleri kötü ve sıfırı da baya para araba boyacısı kardeşim var düşündüm ki kapı döşemelerimi söküp onların kalıbında yeni döşeme yapıp takmak istiyorum. Modifiyecilerin yaptığı gibi hoparlör kalıbı gibi sizce olur mu?
YanıtlaSiliyi günler araba döşemesi yaptınızmı yaptıysanız nasil oldu bilgi verirmisiniz
SilMerhabalar,
YanıtlaSilAslında hiç denemediğim bir düşünce. Aslında olabilir ancak güneş ışığıyla temas edeceğinden sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü bizim yaptığımız polyester karışım güneşte erime gerçekleştiriyor. Yinede denerseniz buradan bizimle paylaşırsanız merakımızı gidermiş oluruz.
iyi çalışmalar.
Merhaba.Yazınızı ilgi ile okudum.Hangi marka tavsiye edersiniz.Bir de oranları söyleyebilir misiniz?
YanıtlaSilMerhabalar,
Siloranları diğer yazılarımda anlatmıştım. İncelerseniz daha detaylı bilgi edinmiş olursunuz. Marka için ise kullanmış olduğum markayı söylebilirim. Onun için özel mesaj ile ulaşırsanız iletebilirim.
iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba,
YanıtlaSilBen polyester dökümü yapıyorum ama hava kabarcığı çok yapıyor ziyan oluyor sürekli ürünler nasıl engellerim. Teşekkürler
Merhabalar,
SilPolyester döküm yapılırken hava kabarcıklarının oluşması sıklıkla karşılaşılan bi durum. Öncelikle kalıbınızı kontrol edin. Objenizin kalıp alma aşamasında belirli bölgelerinde hava kabarcığı kalmış olabilir. Bu da dökümde ortaya çıkabilmektedir.
Eğer kalıpta sorun yoksa yapacağınız en etkili çözüm titreşim olacaktır. Mutlaka imkanınız varsa döküm yapılırken kalıbınızın olduğu düz zemini titreştirin. Eğer böyle bir imkanınız yoksa polyester reçine karşımını döktükten sonra mutlaka sertçe döküm yaptığınız zemini titreştirin. Hobili günleriniz olsun...
İyi günler polyester heykelden kalıp alabilirmiyim,ilk defa yapacağım hobi amacli,umarım kalıp alma yazılarınızda vardir
YanıtlaSilMerhabalar,
SilKalıp olma konusunda çok fazla detaya girmeden birkaç yazı yayınlamıştım. Onları inceleyebilirsiniz. Eğer kalıp alma tekniklerini tam olarak uygularsanız, evet sizde kalıp alabilirsiniz. Kalıp alacağınız obje iki boyutlu ise çift yönlü veya çift kalıp şeklinde objenizin kalıbını alabilirsiniz.
Hobili günler dilerim...
Merhaba kobalt kullanmayıp sadece sertleştiricisini kullansak kalıbımızda bir farklılık olurmu yine kururmu anladığım kadarıyla kobalt sadece kuruma süresini hızlandırıyor 1 2 günde kurusun kullanmasak olurmu
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilKobalt kullanmasanız malesef verim elde edemezsiniz. Sadece kurumua değil aynı zamanda mak ile etkileşime girmektedir.
Merhabalar,
YanıtlaSilPolyester reçine ve mermer tozu karıştırarak mermer tozu görünümü/dokusu ağırlıklı ürünler çıkarmak istiyorum. Deneme yaptım başarılı olmadı daha çok polyester dokusunda oldu. Daha önce denediniz mi? Nasıl bir oranla istediğim görünümü elde edebilirim?
Merhabalar
YanıtlaSilMek orani çoğu yerde %2 olarak geçiyor, yanlız bu oran sadece polyestere göre mi? Yoksa içine attığımız kalsit miktarını da baz alacak mıyız?
Örnek
1000 gr polyester + 1000 gr kalsit toplamda 2 kg
Buna %2 den 1kg ye 20 gr mı? Yoksa 2 kg den 40 gr mek mi koymak gerekir?
Merhabalar, polyester reçineye göre oranı ekleyiniz. 1 kg reçine için %2 mak kullanmanız yeterlidir. Kalsit miktarını bu hesaplamaya dahil etmeyin.
SilMerhaba bende yeni basladim polyester dokume ama anlayamadim bir turlu bende polyester kalsit kobalt mek aldim sirasiyla kac ml koyarak karistirmam gerek 1 kiloya arti sitrenim yok onu almamistim soylemedilerde zaten bana yardimci olurmusunuz
YanıtlaSilMerhabalar,
SilSitren denilen madde polyester reçine karşımını incelterek dökümünü yaptıgınız kalıp içinde daha rahat ve temiz çıkmasını sağlayan bir maddedir. Kullanımı şart değildir ancak kalsit miktarını arttırmak isterseniz sitren kullanmanız önemli olacaktır. %2 oranında mak %4 oranında kobalt kullanabilirsiniz. Bu oranlar tam net oranlarla olmamakla birlikte bulunduğunuz ortamın ısı derecesine ve kalıptan çıkarmak istediğiniz süreye göre değişkenlik göstermektedir. Sırası çok önemli değildir. Sadece güvenlik amaçlı mak ile kobaltı aynı ortamda bulundurmayın. Aklınıza takılan başka sorular olursa tekrardan sorabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılılar dilerim.
Sitrensiz kalsiti polyesterin icine kullanabilrmiyim sikinti olurmu
YanıtlaSilSitren kalsit için kullanılan bir malzeme değildir. Elbette kulanabilirsiniz.
Silkömür gibi gevrek yapıda polyester obje nasıl yaparım
YanıtlaSilkeşke biri cevap verseydi
Silselam cilt veya ten renginde ince bir 0.2 kalınlıgında yapmak istiyorum bana hangi malzeyi tavsiye edersiniz.
YanıtlaSilGüzel bilgiler için teşekkürler.
YanıtlaSilSelamun aleyküm. Polyester döküm ile alakalı yeni yeni araştırıyorum ve malzeme maliyetini merak ediyorum. Örneğin kalınlığı 2 cm , genişliği 2 cm, çapı 50 cm genişliğinde düz kare şeklinde olan bildiğimiz yuvarlak Ayna çerçevesini polyester döküm olarak yapmak istiyorum. Öğrenmek istediğim şu böyle bir şeyi yapmak için ne kadarlık silikon kalıp malzemesi gerekli? Ya da doğru olan böyle ürünleri yapmak için başka bir malzemeden mi kalıp yapmalı? Bir yerde ‘polyester kalıp’ daha iyi denildi ama o kalıpta nasıl yapılır bilmiyorum? Bir de kalıbı yaptıktan sonra bu ölçülerdeki çerçeve için kaç litre polyester malzeme gerekir?
YanıtlaSilAleykümselam, Öncelikle geç cevap verdiğim için özür dilerim. Yeni görebildim. Sanırım bu işe girme niyetiniz var. Polyester işi zor ve güzel sonuçlar alabilmeniz için sabır gerektiren bir alandır bunu bilmenizi isterim. Sorunuza bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım. Belirttiğiniz ölçüler için çok fazla RTV silin gitmez. Eğer daha önce RTV silikondan kalıp almadıysanız zorlanacaksınız ve belki de düzgün kalıp almamış olacaksınız.. Normal şartlarda kalıp alınırken hava ortamının bile önemi vardır. Dilerseniz kalıp satan firmalar var onlardan ilk ürün için hazır silikon kalıp alaiblirsiniz. Polyester döküm için bana göre en doğru kalıp rtv silikon kalıptır. Tahmini bu ölçülerde bir obje için 1000-1200 gr karışım yeterli olacağını düşünüyorum. az karışım yaparak deneyin. eksik olması durumunda hızlı hareket ederek ekleme yapabilirsiniz. Başarılar dilerim...
SilKalıp neden yapa bilirim
YanıtlaSilMrb iyi aksamlar
YanıtlaSilMagnet yapıyorum magnetler yapış yapış oluyor polyester tarihi geçerli mek az koyuyorum olmuyor çok olmuyor sorun nedir hocam
Sil